Страсбург, 13 февруари 2023 г. – Приветствам институционалната воля за разгръщане

...
Страсбург, 13 февруари 2023 г. – Приветствам институционалната воля за разгръщане
Коментари Харесай

Иво Христов в ЕП: Европа да спре да бъде зависим наблюдател в сферата на сателитните услуги и данни

Страсбург, 13 февруари 2023 г.  – „ Приветствам институционалната воля за разрастване на първата по рода си европейска стратегия за сателитно покритие за интервала 2023-2027 година Осигуряването на независимостта ни от трети страни във връзка с сериозната инфраструктура е от стратегическо значение за бъдещето на Съюза. “

 

Това съобщи в свое изявление в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D). В Страсбург Европейският парламент организира своето постоянно съвещание. В понеделник вечер депутатите разискаха програмата „ Сигурна съгласуваност “. 

 

„ Войните, бедствията и климатичните промени постановат Европа да се снабди наложително със личен потенциал за извличане и трансфер на информация в космоса. Считам за триумф налагането на Черно море като главен стратегически район в Програмата, що се отнася до сателитното покритие “, уточни в изявлението си българският евродепутат.

По думите му, време е Европа да излезе от ролята на подвластен наблюдаващ и да се нарежда като водач в областта на сателитните информационни услуги и данни, осигурявайки личната си самостоятелност от световни съперници като Съединени американски щати и Китай.

„ Достъпът до високоскоростен интернет, увеличението на потенциала за резистентност на хакерски атаки, както и надеждната ситуационна информираност, представляват други явни достолепия на Програмата “, сподели още Иво Христов.

 

Междуинституционално съглашение за програмата „ Сигурна съгласуваност “ бе подписано на 17-ти ноември в Брюксел. Програмата получи името IRIS².

 

Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. По негова самодейност Черно море бе наложено като главен стратегически район в IRIS² във връзка с сателитното покритие. В процеса на работа по регламента българският евродепутат настоя да бъде подложен акцент върху опцията за равнопоставено присъединяване на дребни, междинни и започващи компании, което дава благоприятни условия и за български компании, също както и върху екологичния аспект.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР